• Kayıtlarımız Başladı !!

logo

reklam
26 Ocak 2019

Türk sanayisi İHA’ları gemiden uçurmaya hazırlanıyor

Türk savunma sanayisi, insansız hava araçlarının (İHA) piste ihtiyaç duymaksızın gemilerden havalanmasına ve denizlerdeki caydırıcılığın artmasına olanak sağlayacak teknolojiler üzerinde çalışıyor.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterine yakın zamanda milli İHA’lar Anka, Bayraktar TB2 gibi hava platformları dahil oldu. İHA’lar envantere dahil olmalarının ardından karadaki pistleri kullanarak görev icra edebiliyor.

Bunun dışında dünyada fiilen ABD tarafından kullanılan ve Çin’in ise üzerinde çalıştığı bir teknolojiyle gemi üzerinden uçan platformlar katapultla fırlatarak havalandırılıyor. Her iki ülke de bunun için kullanımı basit, maliyet etkin, daha yüksek güç kapasiteleri sunması dolayısıyla elektromanyetik fırlatma sistemlerini tercih ediyor.

“Akdeniz’deki güvenlik ve caydırıcılık da önemli oranda artacak”

Türk savunma sanayisinde de bir süredir bu sistemden yola çıkılarak elektromanyetik top ürünleri geliştirilmeye başlandı. Bu çalışmalar, güç kaynakları, yüksek akım/voltaj anahtarlama ve kontrol sistemleri ile çalışma prensibi gibi ortak özellikler dolayısıyla elektromanyetik fırlatma sistemlerinin geliştirilmesine de imkan sağlıyor.

Elektromanyetik fırlatma sistemi, İHA’larla güçlendirilen Türk Deniz Kuvvetlerinin etkinliğine güçlü bir katkı sağlama potansiyeli taşıyor. Örneğin, envanterdeki Bayraktar TB2 bu sistemle donanmaya ait bir gemiden havalandığında 100-150 kilometrelik bir menzilde etkili olacak. Bu sayede Ege ve Akdeniz’deki güvenlik ve caydırıcılık da önemli oranda artacak.

Ayrıca bu sayede yıllar sürebilecek yeni bir İHA geliştirme sürecine gerek kalmayacak ve mevcut milli platformlara entegre edilebilecek bir sistem kazanılmış olacak.

Türkiye’de ilk elektromanyetik top ürünlerini ortaya koyan Yeteknoloji AŞ, sahip olduğu kabiliyetlerle elektromanyetik fırlatma sistemlerinin bileşenlerini de yerli olarak üretiyor.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığının İHA’lardan yararlanmaya başlamasıyla birlikte ortaya çıkabilecek ihtiyaçlar üzerine harekete geçen şirket, elektromanyetik katapultu gündemine aldı. Bu konuda kavramsal tasarım çalışmalarına başlayan Yeteknoloji AŞ, talep halinde 2-3 yıllık sürede 750 kilogramlık bir İHA’yı elektromanyetik fırlatma sistemiyle havalandırmayı hedefliyor.

“Çok önemli kabiliyetler kazandıracak”

Yeteknoloji AŞ Genel Müdürü Fazıl Hızal, AA muhabirine, elektromanyetik fırlatma sistemlerinin dünyada birçok uygulamayı hızlı şeklide değiştirdiğini söyledi.

Bu teknoloji sayesinde silah, top gibi ürünler üretilebilirken aynı zamanda katapult, fırlatıcı gibi teknolojilere yönelik çözümler de ortaya konulabildiğini belirten Hızal, Türkiye’nin ihtiyaçları dikkate alındığında bu tür teknolojilere daha fazla önem verilmesi gerektiğini vurguladı. Hızal, şu değerlendirmelerde bulundu:

“ABD ve Çin bu konuda uygulamalar yapıyor. Hatta ABD bu teknolojiyi envanterine aldı, gemilerinden elektromanyetik fırlatma sistemiyle uçak ve İHA kaldırabiliyor. Yakın zamanda Çin’in de bu teknolojiyi kullanmaya başlaması bekleniyor. Ülke olarak biz de bu teknoloji yarışında olmalıyız. Bu yarışa dahil olabilecek teknolojilere sahibiz. Sınıfında dünyanın en iyi İHA’larını yapabiliyoruz, elektromanyetik fırlatma sisteminin tüm bileşenlerini Türkiye’de üretebiliyoruz. Dolayısıyla yakın zamanda kendi elektromanyetik fırlatma sistemimizi yapıp, gemilerimizden İHA’larımızı havalandırabiliriz. Bu teknoloji silahlı kuvvetlerimize sahada çok önemli kabiliyetler kazandıracaktır.”

Kaynak: AA ANKARA – Göksel Yıldırım

Etiketler: » » »
Share
1073 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

3+6 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Akdeniz Barış Parkuru 4.Uluslararası yüzmenin startı verildi

    03 Nisan 2022 Genel

    1 Eylül 2022 de yapılması planlanan Akdeniz Barış Parkuru 4. Uluslararası yüzme organizasyonun Mersin de ki görüşmelerden sonra KKTC de ki görüşmeler için hacettepe universitesi spor kulubü adına Hüseyin KURİŞ ve Bilal ULUSAN ve Organizatör Yücel İSKENDEROĞLU katılımları ile gerçekleşmiştir. Görüşmeler ilk olarak KKTC Cumhurbaşkanı Ersin TATAR ile olup görüşmede pakurun bu sene 4. kez yapılmasına,Akdeniz barış parkuru nun her yıl geleneksel hale gelerek,Akdenizin barış içinde yüzülebildiğini göstermek ve KKTC nin tanıtılmasını amaçlayan güze...
  • Şampiyon Hacettepe Üniversitesi!

    06 Ocak 2022 Genel

    Hacettepe Üniversitesi Gençlik ve Spor Kulübü Rugby takımımız 2021 15'li Rugby ligini şampiyon olarak tamamladı! Sporcularımızı ve teknik ekibimizi tebrik eder, başarılarının devamını dileriz. ...
  • İç İşleri Bakanımıza Ziyaret

    06 Ocak 2022 Genel

    Hacettepe Üniversitesi Gençlik ve Spor Kulübü Onursal Başkanı Bilal Ulusan İç İşleri Bakanımız Sn. Süleyman Soylu'ya ziyarette bulundu. ...
  • Sayın Suat Çelen hocamıza görevinde başarılar.

    16 Ekim 2021 Genel

    Cimnastik Federasyonu 5. Olağan Genel kurulunda yeniden başkan seçilen Suat Çelen hocamızı tebrik eder, görevinde başarılar dileriz.  ...
samsung tablet servisi