Son Dakika
Akdeniz Barış Parkuru 4.Uluslararası yüzmenin startı verildi
Şampiyon Hacettepe Üniversitesi!
İç İşleri Bakanımıza Ziyaret
Sayın Suat Çelen hocamıza görevinde başarılar.
Metin Ejder: “Faaliyetlerimizi ciddiyet ile icra ederek tüm sporcuların adil bir yarış içerisinde olmasını sağlayacağız”
OLAĞAN GENEL KURUL İLANI!
Hacettepe Üniversitesi Gençlik ve Spor Kulübü Derneği Yönetim Kurulu Üyemiz Fazıl Hızal’ın Türk Savunma Sanayisine katkısından dolayı tebrik ediyoruz!
Ulusal basından diğer haberler;
Elektromanyetik top sistemiyle üretilen, tamamen yerli ve milli ŞAHİ 209 EMT, test atışlarında büyük başarı sağladı.
Savunma sanayisinde son dönemde söz sahibi ülkeler arasında yer alan Türkiye, elektromanyetik top sistemleri konusunda da önemli mesafe kat etti.
Savunma Sanayii Müsteşarlığı, elektromanyetik top ve lazer silah sistemi gibi yenilikçi teknolojilere yatırım yapıyor, bu alanlarda yerli ve milli sistemlerin geliştirilmesi için yapılan çalışmalara destek veriyor.
Bu kapsamda geliştirilen dakikada iki atış yapabilen ŞAHİ 209 EMT saha testlerini başarıyla geçti.
Dakikada iki atış yapabilen ŞAHİ209 EMT’nin saha testleri başarıyla gerçekleştirildi. Bundan sonraki hedefimiz, TSK’nın kullanımına sunulacak taktik bir sistemi sahaya sürmek. pic.twitter.com/Sh2UPlhdr4
— Ismail Demir (@IsmailDemirSSM) 19 Haziran 2018
Test atışlarında 100 metreden içerisinde el yapımı patlayıcı düzeneği bulunan minibüs vuruldu.
ŞAHİ 209 EMT’nin son atışlarını ise Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir yaptı.
Elektromanyetik top sistemi nedir?
Türk Savunma Sanayii’nin son harikası ŞAHİ 209 EMT, Elektromanyetik Fırlatma Sistemi ile üretildi. Peki, elektromanyetik top sisteminin avantajları neler?
Elde edilen itme kuvvetiyle ses hızının 5 katı hızlarda atış yapılabiliyor.
Mevcut top-roket mühimmatından yüzlerce kat yüksek enerjiye sahip olduğu için yüksek imha kapasitesi de mevcut.
Kullanılan mermiler yüksek hızlı ve ölçüleri de küçük. Hedefe çok daha hızlı ulaşma imkanı sağlıyor. Böylelikle karşı tarafın önlem alması güçleşiyor.
Kaynak: TRT Haber
Türkiye’de, ateşli silahların yerine geçmesi beklenen ve geleceğin silahı olarak nitelendirilen elektromanyetik top sistemlerine yönelik çalışmalar başarıyla sürdürülüyor. Elektromanyetik top ŞAHİ 209’un saha prototipini teslim eden Yeteknoloji AŞ, yakın zamanda 6 megajul güçle 25 kilometre menzile ulaşmayı hedefliyor.
Türk savunma sanayisi firmaları, gelişmiş savunma sanayisine sahip ülkelerle eş zamanlı olarak “Rail Gun (Raylı Silah)” adıyla anılan elektromanyetik top sistemi üzerinde çalışıyor.
Saha testlerinden başarıyla geçti
Mayıs ayında Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile imzalanan Elektromanyetik Fırlatma Sistemi Saha Prototipi Tedarik Projesi kapsamında Türkiye’de ilk defa ölçekli olarak Yeteknoloji AŞ tarafından geliştirilen elektromanyetik top ŞAHİ 209, temmuz ayında kabul testlerine tabi tutuldu. Testlerden başarıyla geçen sistem SSB’ye teslim edildi.
ŞAHİ 209 Blok-1 olarak adlandırılan prototip, 3 metre namlu uzunluğuna ve 1 megajul güce sahip bulunuyor. Sistem, 300 gram ağırlığındaki mühimmatla 10 kilometre menzile ulaşabiliyor.
Çalışmalarını yeni bir boyuta taşımaya hazırlanan Yeteknoloji AŞ, daha yüksek kapasitede enerjiye sahip sistem ve bunun bileşenlerini oluşturan mühimmat paketi ve mermi için çalışmalarını sürdürüyor.
Dünyanın önüne çıkacak
ŞAHİ 209, OSTİM Savunma ve Havacılık Kümelenmesi (OSSA) tarafından düzenlenen “Savunma ve Havacılıkta Endüstriyel İşbirliği Günleri”nde ilk kez kamuoyunun önüne çıktı. Sistem, geliştirme çalışmaları sürdürülen 5 megajullük Türkiye’nin en yüksek şarj enerjisine sahip yeni güç kaynağıyla sergilendi.
Bu güç kaynağı, ŞAHİ 209 Blok-2 olarak adlandırılacak yeni versiyon sistemin ateşlenmesinde kullanılacak.
Yeteknoloji AŞ, gelecek yılın nisan-mayıs aylarında İstanbul’da gerçekleştirilecek 14’üncü Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’na ise 6 metre namlu uzunluğuna sahip sistemi kullanarak, 6 megajul güçle 700 gram ağırlığındaki 35 milimetre mühimmatı 25 kilometre menzile ulaştırarak gitmeyi hedefliyor.
Mühimmat da geliştiriliyor
SSB projesinde saha testlerinden elde edilen tecrübeyle Yeteknoloji AŞ ve çözüm ortaklarının binden fazla atışlı test deneyimiyle ŞAHİ 209 geliştirilmeye devam edilirken, aynı zamanda yeni mühimmat tasarımları ve özellikleri de tanımlanıyor.
ŞAHİ 209 testlerinde, maksimum mermi enerjisi ve proje gereklerini karşılayacak mesafede hedef levhalara isabet ve etki çalışmaları gerçekleştirildi.
Bu testler, gece ve gündüz farklı şartlarda kinetik enerjili delici mermilerle tekrarlanarak yapıldı. Ardışık çelik levhalara (5 milimetrex10, toplamda 50 milimetre kalınlıkta) uzun mesafeden yapılan atışlarla isabet ve levhaların delinmesi başarıyla sağlandı.
Zırh çeliği muadili yekpare çelik levhalara yapılan farklı atış testlerinde ise 50, 70 ve 96 milimetre kalınlıkta çelik levhalar başarıyla delindi.
Elektromanyetik fırlatma sistemi çalışmalarının devamı olarak daha gelişmiş çeşitli fonksiyon ve tapalara sahip mühimmatlara yönelik olarak da çalışmalar yürütülüyor.
Uzun menzile giden yolda önemli bir adım
Anadolu Yönlendirilmiş Enerji Teknolojileri AŞ Kurucu Genel Müdürü Fazıl Hızal, AA muhabirine, 25 kilometre menzile ulaşmanın elektromanyetik fırlatma sistemi konusunda bundan sonra yürütülecek çalışmalar açısından önem taşıdığını söyledi.
Böylece taktik modele yönelik daha yüksek kapasitelerin erişilebilir olduğunun uygulamalı olarak ortaya konulacağını belirten Hızal, “Daha da önemlisi uzun menzil ve yüksek enerjilere geçmek için bir adım atmış olacağız. Ayrıca artık ufuk ötesi atışlar da söz konusu olacağı için mühimmatın etkinliği ve balistik aerodinamik performansı önem kazanacak. Bunun için de elektromanyetik fırlatma sistemi için ilk defa üretilen özel taktik mühimmatlar sahada denenecek.” dedi.
Kaynak: Akşam
Etiketler: akşam » akşamhaber » fazıl hızal » haber » hacettepe » hacettepe üniversitesi » hızal » şahi209 » savunma sanayi » ssb » trt » trthaberİLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
03 Nisan 2022 Genel
06 Ocak 2022 Genel
06 Ocak 2022 Genel
16 Ekim 2021 Genel